01 May 2013

Tipy na květen aneb na co se zajít podívat


Byl pozdní večer - první máj. Večerní máj - byl lásky čas, hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. Bez tohoto verše by se 1. květnový den neobešel (bez filmové podoby Máchova Máje z roku 2008 už ale ano). Květen je měsícem lásky, což z mého pohledu zahrnuje i věci/koníčky, které s láskou provozujeme.  Líbačka pod rozkvetlou třešní je sice super (pro klíšťata určitě, z pohledu alergiků to taková romantika už nebude), ale já se dnes raději (za doprovodu Mozarta) pustím do psaní o tom, co si pro nás květen chystá za  filmové novinky, festivaly, gastronomické zážitky. :)

PS.: Dnes je svátek práce, což si vzala k srdci moje bluetooth myš, která se rozhodla reagovat jen občas (5 min vše ok, 10 min přestávka)...a ačkoliv nejsem žádným odpůrcem touchpadu, rychlosti na něm nedosahuji nijak závratné. Slovní spojení "pozdní večer" tak možná bude doslovné. :)

FILM

Iron Man 3

Z pohledu letošních velkonákladových trháků se nám to pomalu rozjíždí. Už 2.5. se v kinech objeví Iron Man 3. Režie se ujal Shane Black, který se společně s Drew Pearcem podílel i na scénáři. Black má za sebou už pár skvělých trháků - Smrtonosná past, Poslední Skaut nebo Kiss Kiss Bang Bang a trailer k filmu slibuje parádní jízdu. Vedle dobře známých hereckých tváří z předešlým IM (Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle) se ve filmu objeví Ben Kingsley či Guy Pearce. 


The Great Gatsby/Velký Gatsby

Konečně je tady, jeden z filmů na který se letos moc těším - uchvátil mě svým pompézním provedením (režisér Baz Luhrmann už v Moulin Rouge předvedl, že tahle parketa mu sedí), skvělé hudbě a hereckému obsazení v podobě Leonarda DiCapria, Carey Mulligan, Joela Edgertona (který mi strašně připomíná Conana O'Briena - viz obrázek) Doufám, že změním názor na Tobeyho Maguirea, na kterého si od Spidermana ne a ne zvyknout. Rozhodně nejde o první filmovou adaptaci slavného románu F. S. Fitzgeralda.  Ve filmu z roku 1974 si hlavní pár zahráli Robert Radford a Mia Farrow.




NO

V roce 1988 podpořilo doposud vládnoucího Pinocheta v prezidentské referendu pouze 45% voličů, což vedlo k novým prezidentským volbám a konci jeho "diktátorské" vlády. Příprava a vedení kampaně demokratických stran se snaží ukázat kritiky oceněný film režiséra Pabla Larraína. V hlavní roli mladého stážisty Reného, který kampaň vede, uvidíme Gaela Garcíu Bernala.


The Hangover Part III/Pařba na třetí

Známá parta se vrací na místo činu prvního dílu - Las Vegas a rozhodně to nebude nuda. Po úspěšném prvním a slabším druhém díle se pod taktovkou Todda Phillipse opět sešli všichni z předchozích dvou filmů - Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms, Ken Jeong. Tak snad se film stane třešinkou na dortu a půjde ve šlépějích prvního dílu.



FESTIVALY/CYKLY


Very Short Film Festival 3.5.

15. ročník tohoto mezinárodního festivalu letos poprvé proběhne v Praze - a to v kině Aero. Těšit se můžete na 46 filmů kratších 3 minut. Mezi zastoupenými zeměmi nechybí Francie, Kanada, Španělsko, Rusko či Indonésie. Kompletní přehled filmů najdete na stránkách festivalu. V Aeru se začíná od 19h - vstupné je 110 Kč. 

Dokumentární pondělí

Pokud se budete v pondělí večer nudit, pak nezoufejte. Kino světozor si připravilo v rámci tohoto na každé květnové pondělí promítání dokumentárních filmů za účasti jejich tvůrců. Na jaké filmy se můžete zajít podívat zjistíte zde.

iShorts - První liga 8.5.

Když už jsme u těch kraťasů, tak jejich promítání si pro nás připravilo i Bio Oko. 26. května začíná již 66 ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Jako takovou malou předpřípravu uvede Bio Oko kraťasy, které vzbudili nejen v Cannes ohlas. 

Prague Food Festival 24. - 26.5.

7. ročník festivalu se bude konat v Královské zahradě Pražského hradu a nabídne spoustu výtečných pokrmů od šéfkuchařů, degustaci vín atd. atd. atd. - prostě hora žrádla a pití :) Základní vstupné vyjde v předprodeji na 400 Kč. Na místě si připlatíte 50 Kč. O festivalu - zúčastněných restauracích, programu   se dozvíte vše potřebné na oficiálních stránkách. Jídlu zdar! 


VÝSTAVY


Ivan Lendl:Alfons Mucha 

Pokud budete mít cestu kolem Obecního domu, zajděte se podívat na výstavu kolekce plakátů Alfonse Muchy, kterou dal dohromady ze své soukromé sbírky tenista Ivan Lendl. Já už jsem ji navštívila a moc se mi líbila - takže doporučuji!! Obrazy jsou vystaveny ve dvou místnostech a podívat se můžete i na krátký dokument o její přípravě - za doprovodu mé milované Dvořákovy symfonie Z nového světa. Tato informace se Vám bude hodit - rozhodně tím okouzlíte doprovod a poukážete na svou znalost vážné hudby. :) O víkendu se připravte na delší frontu - zájem je velký! Výstava potrvá až do Více o výstavě zde.

Signály z neznáma . Český komiks 1922 - 2012

Do 20.5. probíhá v Doxu výstava mapující 90 let českého komiksu. Zaujal mě úvodní obrázek Rychlých šípů, protože jako malá jsem si stále dokola pročítala tátova vydání tohoto ilustrovaného seriálu (pokud jsem si nehrála s jeho angličáky - no měl ze mě taťka radost :)). A řekněme si upřímně - kdo nezná čtyřlístek, že...toho mám doma taky celou hromadu. 









No comments:

Post a Comment