31 May 2013

The Great Gatsby - 100%

Spisovatel F. Scott Fitzgerald vydal Gatsbyho s očekáváním, že se z něj stane hit. Kniha ale obdržela rozporuplné reakce a moc se neprodávala. Její čas přišel až po smrti Fitzgeralda (1940) a dnes patří mezi klasiky americké literatury. 

Nick Carraway (Tobey Maguire) se přestěhuje do New Yorku, aby si splnil "americký sen". Usadí se hned vedle obrovské nemovitosti záhadného milionáře Gatsbyho, známého pořádáním pompézních večírků, na kterých se setkává celá smetánka New Yorku. Nedaleko navíc bydlí i Nickova sestřenice Daisy (Carey Mulligan) se záletným manželem Tomem Buchananem (Joel Edgerton) a malou dcerkou. Když se k Nickovi dostane pozvánka na jeden z večírků, začne se před ním rozkrývat příběh Gatsbyho, a jeho propojení s Daisy.

Nový film režiséra Baze Luhrmanna se stává v pořadí 6 filmovou adaptací slavného amerického románu. Mezi ty starší filmy patří např. ten, ve kterém si bok po boku zahráli hlavní dvojici Robert Redford a Mia Farrow. A právě tento film si Baz Luhrmann pamatoval z dětství a po přečtení  knihy se chystal na zfilmování románu způsobem jemu vlastním, tedy velkolepým. Od myšlenky román zfilmovat až po první klapku to Luhrmannovi trvalo 10 let. Mezitím stihl natočit velmi úspěšný Moulin Rougue s Nicole Kidman a Ewanem McGregorem (kvůli přípravě tohoto filmu odmítl režírovat první díl Harryho Pottera což si dodnes tak trochu vyčítá). S Nicole následně natočil Austrálii, film slavící více úspěchu na evropském trhu, než na tom americkém. Poté co v roce 2011 začalo Warner Bros financovat projekt Gatsbyho se Luhrmann konečně pustil do natáčení v rodné Austrálii.


Předem chci říct, že na film jsem šla bez přečtení Fitzgeraldova románu a tak nemohu porovnávat jak moc se film drží knižní předlohy. Gatsby Vás hned na začátku zavede na jeden z večírků, ve kterém se mísí litry šampaňského s úžasnými kostýmy. Ty měla na starosti Luhrmannova manželka a kostýmní designérka Catherin Martin, která spojila své síly s takovými společnosti jako Prada a Tiffany. A kostýmy a šperky jsou opravdu krásné. Začátek mi vlastně dost připomněl Moulin Rouge - máme tu Nicka, který sepisuje na psacím stroji příběh tajemného a zámožného Gatsbyho, střihy, hudbu, pompéznost. Ale ničeho z toho tu není přespříliš a do prostředí americké smetánky 20. let to patří. Poté, co se na scéně konečně objeví Gatsby, může začít herecký koncert. Luhrmann věděl od začátku, že chce do role záhadného mladého milionáře obsadit právě Leonarda DiCapria. Znají se už 20 let, v roce 1996 společně natočili moderní verzi Romea a Julie. Gatsby je romantik, snílek, žijící v iluzi minulosti a kvůli lásce k ženě byl schopen dostat se až na vrchol. A to všechno se DiCapriovi podařilo do role dostat. I přes všechny pořádané večírky si uvědomujete, že je vlastně sám a vy byste ho nejraději objali a řekli mu, že všechno bude ok (ano přiznávám, DiCapria tak trochu tajně miluju už od Titaniku :)).

Gatsbyho lásku si střihla Carey Mulligan, která má za sebou role spíše v nezávislých filmech a tohle je její první velký komerční film. Postava Daisy jí sedí - je ztotožněním křehkosti, ale zároveň víte že s v ní skrývá daleko víc...A i přesto, že se Jay Gatsby pohybuje v prostředí milionářů a jeho zisk peněz nebyl úplně legální, chová se okolo ní jako malý nervózní kluk. Ale smazat 5 let, kdy se neviděli není pro Daisy tak snadné, jako pro Gatsbyho. A tím se dostáváme k dění druhé půlky filmu, která se točí hlavně okolo jejího rozhodování mezi Tomem a Gatsbym. Tomu všemu zpovzdálí přihlíží Nick.V roli Toma Buchanana se objevuje australský herec Joel Edgerton. Ačkoliv je Tom jakýmsi "hlavním záporným hrdinou" filmu, já jsem si ho docela oblíbila. Každá z postav tu jedná v rámci svého vlastního přesvědčení o tom, jak by měl její život vypadat. Čímž dochází ke kolizi mezi postavami a nemůže to dopadnout dobře, i když by to bylo tak pěkné.

Okolo sebe jsem slyšela samé rozporuplné reakce na tento film. Za sebe můžu říct, že jsem odcházela nadšená. Jak z hereckých výkonů, tak i z obrazové stránky filmu. Film mě donutil přemýšlet o Gatsbym a jeho přesvědčení a vyvolal u mě emoce. Nenastala chvíle, kdy bych se nudila, kdy bych se koukala na hodinky kolik že už to vlastně je. A takové filmy mám nejraději - ty jež se Vás dotknou, donutí Vás přemýšlet nad lidmi a jejich jednání - jakkoliv jsou správná, či ne. Ty na které se rádi kouknete znova a znova a znova.....a tím pro mne Velký Gatsby je.

Musím ještě pochválit hudbu u filmu, která přesně odrážela jeho náladu a přidala mu na dokonalosti. Na soundtracku najdete taková jména jako Jay-Z, Beyoncé, má milovaná Lana Del Rey (vypadá to, že její píseň "Young and Beautiful" bude zahrnuta do oscarové nominace), Florence and the Machine, Gotye,...Hudba 20. let se tu míchá s hudbou současnou - Luhrmann v jednom rozhovoru řekl, že Fitzerald se považoval za modernistu a tak je nutné přistupovat i k vytváření tohoto filmu a zahrnout moderní prvky. Jazz a swing se tu mísí s hip-hopem. Moc se mi líbí "Love is Blidness" Jacka Whitea, "Kill and Run" zpěvačky Sia a skvělé elektronické trio Nero s písničkou "Into the Past". Slast pro uši a tenhle soundtrack se dá poslouchat i bez shlédnutí filmu.




1 comment: