03 May 2013

Oblivion/Nevědomí - 75%


Píše se rok 2077. Před 60 lety muselo lidstvo opustit zemi kvůli invazi mimozemšťanů tzv. Scavs a skoro úplnému zničení měsíce. 

Jack (Tom Cruise) je jeden z posledních údržbářů, který na zemi zůstává se svou partnerkou Viktorií (Andrea Riseborough). Jejich mise spočívá v opravě poškozených dronů, hlídání hydrověží a zasílání zbývajících zemských zdrojů na obrovskou vesmírnou stanici Tet, jejímž prostřednictvím se přeživší lidstvo přesunulo na měsíc Titan. Tam se mají vydat za 14 dní i Jack s Victoríí, jelikož se jejich mise blíží ke konci. 

I přesto, že oběma byla z bezpečnostních důvodů vymazána paměť pět let zpátky, má Jack sny ve kterých se mu objevuje stále jedna a tatáž žena (Olga Kurylenko). Ve chvíli, kdy na zem spadne vesmírná loď, ve které se tato žena nachází a po probuzení navíc osloví Jacka jménem, začíná Jack o celé své misi pochybovat. 

Film Josepha Kosinskiho je inspirován nepublikovaným komiksovým románem, který napsal společně  s Arvidem Nelsonem pro Radical Comics. Od společnosti Disney, pod jejíž taktovkou natočil Kosinski Tron: legacy (mimochodem, chystá pokračování), odkoupilo scénář a práva na zfilmování studio Universal Pictures. Natáčení filmu s rozpočtem 130 milionů dolarů začalo na jaře 2012  na Islandu, kde byla většina scén natočena. 

V úvodu Tom Cruise pěkně všechno vysvětlí, aby jste byli aspoň chvíli v obraze (nečekejte ale žádné flashbacky týkající se invaze - jen pěkně pozorně poslouchejte). Film mi utekl velmi rychle a v některých chvílích jsem snad ani nedýchala, jak jsem byla přilepená na plátno. Vizuálně film bere dech. Už od více lidí okolo sebe jsem slyšela, že jim vizualizace trochu připomíná Kubrickovu Vesmírnou Odysseu. Asi se není čemu divit, když se Kosinski nechal mimo jiné inspirovat designem vesmírných lodí právě z tohoto filmu. Nevědomí je prostě pastvou pro oči.

Horší je to se samotným příběhem. Jakoby občas nevěděl kam má nasměřováno - romantická linka mezi Jackem a Julií (O. Kurylenko) vs. akční trhák vs. jak to vlastně s tím lidstvem je. I přesto, že kromě Toma Cruise hraje ve filmu hvězdný Morgan Freeman, stojí celý film na prvně jmenovaném. Cruisovi role sedí - ze začátku super...pak se z něj prvoplánově stává "typický" americký hrdina (láska k baseballu, motorce, rock 'n' rollu). Pro mě je ale stále skvělý. Naproti tomu Freeman nemá ve filmu moc prostoru a jeho postava tak nějak vyšumí. A tak nějak vyšumí pár věcí, které by nebylo na škodu objasnit - na konci zůstává pár nezodpovězených otázek, ale nechci spoilerovat a připravit vás o překvapení a pár dobrých zvratů, kterých se ve filmu dočkáte. Zajít se na něj podívat? - ano určitě :) Já si ho ráda pustím znovu.

Ještě jeden odstavec věnuji hudbě. Soundtrack je super! Po velmi povedené spolupráci s duem Daft Punk na soundtracku Tron: legacy se tentokrát Kosinski spojil s úžasnou a mnou milovanou francouzskou elektronickou hudební skupinou M83. Slyšet jste ji mohli už v Cloud Atlasu sourozenců Wachovských. Hudba podtrhuje již zmiňovanou vizuální stránku filmu i jednotlivé scény. Celý soundtrack si můžete poslechnout na youtube



2 comments:

  1. S hodnocením naprosto souhlasím.

    Jedna věc mě vážně zarazila - Joseph Kosinskiho režijní debut je právě TRON: Legacy. :-O

    Nechápal jsem, jakto že Disney dá někomu "nezkušenýmu" takový dělo a ono to možná bude tím, že studoval 3D grafiku/modelování nebo tak něco, takže rozumí VFX a ví, jak co má točit.

    Každopádně klobouk dolů, Oblivion byla super vizuální jízda.

    ReplyDelete
  2. Souhlas, to že Disney vybralo režisérského nováčka, který měl za sebou hlavně televizní filmy/seriály byl risk, ale vyplatil se jim. Určitě na to měl velký vliv autor Trona Steven Lisberger, který ho v roce 1982 také režíroval.
    Navíc myslím, že Kosinski natočil právě tenhle "trailer" http://www.youtube.com/watch?v=kLWELFZ-XdM pro Disney (pak ho pustili na Comic Conu), aby mělo studio představu, jak bude film vypadat a líbilo se to. Tak jsem zvědavá, jak dopadne pokračování:)

    ReplyDelete