14 January 2013

Frankenweenie - 70%


Victor ve škole nemá moc kamarádů. Tím opravdovým je pro něj jeho domácí mazlíček, pes Sparky. Když Sparky přijde nešťastnou náhodou o život, Victorovi se zhroutí svět. Díky vědeckému experimentu se mu však podaří Sparkyho přivést zpět k životu. Ale utajit oživlého psa není jednoduché a to, jak velký dopad bude mít odhalení tohoto experimentu na celé městečko, si Victor ani neumí představit.

Tim Burton se k tomuto příběhu vrací po více než 20 letech. V roce 1984 natočil krátkou hranou verzi, jako parodii na film Frankenstein z roku 1931. Po dokončení filmu dostal Burton od studia Walt Disney padáka, protože považovalo film za příliš strašidelný pro děti a mělo pocit, že Burton peníze od něj vyloženě promarnil. Film byl promítán v kinech až v roce 1985 ve Velké Británii, a to před filmem Africká legenda. Po úspěchu svých následujících filmů Beetlejuice a Batman, vyšel Frankenweenie na videu. Na hraný film se můžete podívat níže a jako bonus k tomu máte i krátký film Vincent (trocha poezie neuškodí).






A teď už k tomu novému. Tim Burton se vrací k animovanému filmu po 7 letech, kdy se v kinech objevila velmi povedená Mrtvá nevěsta. Frankenweenie ale jejího úspěchu nedosahuje, "něco" mu chybí. Jak jsem psala v úvodu, Burton se k tomuto filmu vrací podruhé a to doslova - všechny scény ze staršího kousku jsou zkopírovány, ale tomu novému přibylo pár dalších navíc (nebudu spoilerovat). Domácího mazlíčka si zamilujete hned a poté co je z něj oživlá mrtvola, ještě víc. K tomu přispívá i fakt, že mu sem tam upadne ocásek, někdy zase ouško a když pije, stříká voda všude kolem. Já bych takového psa brala hned.

Spolužáci Vincenta jsou taky podařená parta. Holčička s kočkou se mi vryla do paměti a ten její kukuč vidím stále před sebou. Můžete si také všimnout, že Nassor (stojící napravo od té divné holčičky) vypadá jako Frankensteinovo monstrum. Sám Victor nese příjmení Frankenstein a objevují se tu i další zajímavá jména, jako např. Elsa Van Helsing.


Ve filmu se objevuje i postava učitele, pana Rzykruskiho, který při jednom ze svých experimentů vnukne Vincentovi nápad oživit Sparkyho. Tuto postavu Burton vytvořil podle herce Vincenta Price, který si zahrál v Burtonově filmu Střihoruký Edward postavu Edwardova stvořitele.  


Černobílá filmu sluší a po vizuální stránce se filmu nedá nic vytknout. U filmu jsem si při několika scénách zabrečela, což se mi poslední dobou stává u filmu dost často (asi jsem nějaká přecitlivělá), filmu ale chybí ta pravá burtonovská atmosféra. Odkazy na Frankensteina pobaví - pudlice s čírem alá Frankenstainova nevěsta je jedním z nich. Já jsem neodcházela s pocitem, že to bylo skvělé a proto dávám 70%. Film pobaví a neurazí, ale nějak to není ono. Tím nemyslím, že byste na to neměli chodit. Pokud jste příznivci Burtonových kousků, tak se na Frankenweenie zajděte podívat, ale ještě předtím si pusťte toho staršího.




No comments:

Post a Comment