01 October 2012

Nosferatu za doprovodu živé hudby / Nosferatu with live music


Jak to vypadá, když se klasika němého filmu spojí s rockovou kapelou, si mohli ve středu, 26. září vychutnat návštěvníci kina Bio Oko. V rámci cyklu Bio Fonie byl uveden film Nosferatu, symfonie hrůzy za doprovodu rockové kapely Odnaha.

Projekt nazvaný Bio Fonie představilo Bio Oko minulý rok, kdy bylo promítání filmu Kabinet doktora Caligariho doprovázeno indie-rockovou skupinou Please The Trees. Podstatnou složkou projektu je tedy fúze dvou navenek rozdílných umělecký prostředků - filmu a živé hudby. 


Nosferatu, symfonie hrůzy je německý expresionistický němý film z roku 1922, natočený F. W. Murnauem na motivy románu B. Stokera Dracula. Vzhledem k tomu, že Murnauovi se nepodařilo získat práva na Draculu, pozměnil ve filmu jména hlavních postav a děj přesunul do fiktivního města Wisborg (některé části filmu byly natáčeny na Slovensku). Přesto se předloha nezapře a Murnau tak čelil soudnímu procesu, který ve finále prohrál. Výsledkem mělo být zničení všech kopií filmu, což se však díky jeho vzrůstající oblibě, a za to  můžeme být vděčni, nepodařilo. A tak si dnes můžeme vychutnat tento němý skvost, který je podtržen nezapomenutelným hereckým výkonem Maxe Schrecka v roli hraběte Orloka.

Rocková hudební skupina Odnaha pochází z Jablunkova a tvoří ji 5 členů - Ivan Macek (kytara, zpěv), Ondřej Vrzal (housle, zpěv), Anežka Štecová (kytara, klavír, zpěv), Jakub Byrtus (bicí) a Lukáš Bartulec (basa). Film doprovázela úryvky ze svých skladeb. Zaslechnout jste tak mohli části písniček Princezna, Moje nebo Zima. Na závěr zahráli písničku Proudem řeky (všechny tyto a další si můžete poslechnou zde). Po skončení filmu jsem si dodala odvahy a vydala se zeptat se kapely na jejich přípravu hudby k filmu (pro budoucí rozhovory budu muset zdokonalit představení a lépe se připravit - ale tak pro začátek to nebylo špatné :)) Jak mi prozradil Ivan Macek, skupina se scházela 2x týdně na 3 hodiny po dobu asi 6 týdnů, aby vybrali odpovídající hudbu z jejich repertoáru a přidali ji k jednotlivým scénám filmu. A já myslím, že se jim to podařilo skvěle. Jejich muzika navozovala u filmu tu správnou atmosféru a podtrhovala dramatičnost scén. A tak si vlastně skvěle užíváte dvakrát za jeden večer - dostane se Vám skvělého filmu a koncertu. Doufám, že dalšího dílu projektu Bio Fonie se tentokrát dočkáme dříve jak za rok, protože je to opravdu příjemné zpestření filmového promítání.

Na celý film s originální hudbou se můžete podívat níže.

Příjemný pondělní den.
What is it like, when is classic of silent films connected with rock band, could experience visitors of Bio Oko on Wednesday, 26th September. As a part of cycle Bio Fonie, projection of film Nosferatu was accompanied by rock band Odnaha. 

Project, called Bio Fonie was introduced by Bio Oko last year, when indie-rock band Please The Trees supported the projection of film Cabinet of doctor Caligari with live music. So the essential component of this project is the fusion of two, on the outside completely different artistic means - film and live music. 

Nosferatu, the symphony of horror is a German expressionist silent film from 1922, filmed by F.W. Murnau based on B. Stoker's novel Dracula. Because of the fact that Murnau didn't get the rights to Dracula, he changed the names of main characters in the movie and moved the plot to fictional city Wisborg (some parts of the movie were filmed in Slovakia). Even though considering these things, there are still a lot of similarities so Murnau faced a trial, which he lost in the end. As a result all the copies of the movie were supposed to be destroyed. But because of the rising popularity of the film, and we can be thankful to that, didn't happen. And so today we can enjoy this silent treasure, which is underlined by the great performance by Max Schreck in the role of Count Orlok. 

Rock band Odnaha comes from Jablunkov and has 5 members - Ivan Macek (guitar, vocals), Ondřej Vrzal (violin, vocals), Anežka Štecová (guitar, piano, vocals), Jakub Byrtus (drums) and Lukáš Bartulec (bass). For the movie, band used parts from their music, so you could hear songs Princezna, Moje or Zima. At the end they played song Proudem řeky (you can listen to all these and more here). After the end of the film I encouraged myself and decided to ask the band few questions about the preparation of the music (next time will have to improve my introduction and prepare myself better - but it was not bad for a start :)). Ivan Macek told me, the band was meeting for 3 hours 2 times a week, for 6 weeks to choose appropriate music from their repertoire to the individual scenes of the film. And I think they did great. Their music evoked the right atmosphere in the film and underlined the drama in the scenes. So you actually enjoy two things in one night - you get a great film and concert. I hope that we will see the next part of this project sooner than in one year, because it's really pleasant diversification of film screenings. 

You can watch the entire film with original music below. 

Enjoy your Monday. 




No comments:

Post a Comment