11 July 2012

Nolan's batman

26.7. přichází do kin film The Dark Knight Rises, kterým se završí Nolanova trilogie. Světová premiéra je naplánována již na 20.7. První klapka filmu Batman Begins padla 25.2.2004 a završení se tak dočkáme po 7 letech. Rozpočet se zvedl ze 150 milionů dolarů za první film na 250 mil., takže můžeme očekávat opravdu dobrou podívanou. Pro mě osobně je Nolanovo převedení Batmana na plátna kin to nejlepší ze všech filmových zpracování. Burton odvedl skvělou práci, ale Danny DeVito jako Tučňák na mě byl trochu moc. Když k nám jeho batmanovské filmy přišly, byla jsem ještě prcek na základní škole, a tak jsem se té Burtonovské atmosféry spíš bála. Nolan pro mě vytvořil reálný svět, kde Batman potírá zločin způsoby, které mi přijdou skutečně proveditelné.

Na třetí díl se těším jako malé dítě (i přesto, že z výběru Anne Hathaway do role kočičí ženy jsem trochu skeptická - ale nesuďme předčasně že). K dalšímu obsazení už nemám výhrady a jsem ráda, že po skvělém filmu Inception se opět sejdou v jednom filmu Tom Hardy, Marion Cotillard a Joseph Gordon-Levitt. Nolan má čich na skvělé herce a rád s nimi obnovuje spolupráci - thumbs up. No a abych alespoň trochu zkrátila čekání, našla jsem pár zajímavých fakt o přípravě a natáčení a 13 minutovou ochutnávku z filmu.


  • 8 herců včetně Christiana Balea bylo pozváno na konkurz pro roli Batmana. Byli to Joshua Jackson, Eion Bailey, Hugh Dancy, Billy Crudup, Cillian Murphy, Jake Gyllenhaal a Henry Cavill. Christian Bale roli získal, ale velký dojem na Nolana udělal i Murphy. Proto se rozhodl obsadit ho do role Dr. Jonathana Cranea (Scarecrow/Strašák). 
  • Batmobil byl vybudován úplně od základů, neinspiroval se žádným existujícím autem. Z 0 na 60 mílí (cca 96 km) v hodině zrychlí za 6 sekund.
  • Roli Ra's Al Ghula odmítl Viggo Mortensen, stejně jako Daniel Day-Lewis.
  • Anthony Hopkins odmítl roli Alfreda.
  • Před začátkem natáčení prvního filmu pozval Christopher Nolan celý filmový štáb na soukromé promítání Blade Runner (1982). Po filmu všem řekl "Takhle natočíme Batmana".
  • Jako vtip byl vytvořen kostým Batmana s bradavkami. Ten pak předvedli Christianu Baleovi jako oficiální kostým. Bale věděl že jde o vtip, ale na některých oficiálních fotkách s tímto kostýmem pózoval.
  • Christian Bale prohlásil, že pokud se v jakémkoliv dalším dílu objeví postava Robina, nebude Batmana hrát.
  • Natáčení druhého dílu The Dark Knight v ulicích Chicaga bylo provedeno pod falešným názvem "Roryho první pusa". Letáky oznamující natáčení nesly tento název, stejně tak jako falešné logo filmu a adresa produkce.
  • Pro přípravu role Jokera žil Heath Ledger měsíc sám v hotelovém pokoji, ve kterém roli  vyvíjel. Inspiroval se hudebníkem Sidem Viciousem a postavou Alexe v Mechanickém pomeranči (1971).


26th July is the day movie The Dark Knight Rises is coming out. World premiere is set on 20th July. This movie will complete Nolan's trilogy after 7 years - filming of the first movie "Batman begins" started on 25th February 2004. Budget of the movie has risen from $150 millions for the first movie to $250 millions for the last one. For me personaly, Nolan's transfformation of Batman to the big screen is the best so far. Burton did a great job too, but Danny DeVito as Pinguin was too much for me. I was still a little kid when his movies came out and burton's atmosphere rather scared me. Nolan on the other hand created real world where the way how Batman fights the crime is believable.

Im really excited about the third part (even though Im not very happy about Anne Hathaway being a catwoman - but lets not judge this choice before i see it). Actually don't have any objections at all against  the rest of the cast. Again, after movie Inception, we will see together three great actors - Tom Hardy, Marion Cotillard and Joseph Gordon-Levitt. Nolan has a six sense when it comes to great actors and he likes to cast them again in his movies - thumbs up for that. So to shorten the time while waiting for the movie a bit, I found few interesting facts and 13 minutes preview. Enjoy :)

  • 8 actors including Christian Bale were invited to audition for the part of Batman. The actors were Joshua Jackson, Eion Bailey, Hugh Dany, Billy Crudup, Cillian Murphy, Jake Gyllenhaal and Henry Cavill. Bale got the part, but Nolan liked Cillian Murphy so much he gave him the role of Dr. Jonathan Crane (The Scarecrow).
  • Batmobile was built from the ground up and was not based on any existing car. It can accelerate form 0 to 60 miles (cca 96 km) per hour in 6 seconds.
  • Both Viggo Mortensen and Daniel Day-Lewis turned down the role of Ra's Al Ghul.
  • Anthony Hopkins turned down the role of Alfred.
  • Before shooting began, Nolan invited the whole film crew to a private screening fo Blade Runner (1982). After the film he said: "This is how we're going to make Batman."
  • As a joke one bat suit was made with nipples. It was presented to Christian Bale as official suit. He knew it was a joke, but pose with it for some publicity photos.
  • Christian Bale said that if character of Robin appears in any of the movie, he will not retake the part as Batmant.
  • While filming second part "The Dark Knight" on the streets of Chicago, the filming was carried out under the fake movie title “Rory’s First Kiss”. Fliers regarding the filming carried this fake title, complete with a fake “RFK” logo for the movie and an address for the film’s production offices.
  • To prepare for the role of Joker, Heath Ledger lived alone in hotel room for one month developing the character. He said he was inspired by Sid Vicious and the character of Alex in Clockwork Orange (1971).


6 comments:

  1. Pěkný článek. Jakkoli se mi Nolenův Batman líbí, přijde mi, že prostě natočil Jasona Bourna v převleku.

    Tim Burton udělal daleko komixovější film, ztvárněním, výrazovými prostředky, eposem. Pravda, Tučňák DeVito se už tak nepovedl.

    ReplyDelete
  2. Ja sem k tomuhle dilu trochu skeptickej, batman je pro me nocni tvor a podle tech ukazek to vypada ze to bude hlavne za denniho svetla a ten maskacovanej batmobil je hruza. Snad to bude mit aspon klasicky dobrej nolanovskej pribeh...
    Jinak supr clanek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batmanův Batmobil bude ale stále černý. Na základě ukázek myslím, že teď ho v maskáčové formě bude využívat i Bane - je jich tam vidět několik najednou. Je to přece jen 8 let co se Batman ztratil a za tu dobu si mohli jeho Batmobil (Tumbler) okopírovat...

      Delete
    2. Tak snad, ale stejne batman za denniho svetla... A podle tech traileru mi to prijde trochu mazly inception

      Delete
  3. Burtonuv Bats je pro me to nejlepsi zpracovani taky. Nolanuv me ale bavi - je to film co si uzije HC fanda i clovek co o Batmanovi nikdy neslysel. Proste perfektne prevedenej komiks do formatu akcniho filmu soucastnosti.

    Maskace letej!

    ReplyDelete
  4. pravdu mluvi slecna z podkrovi. Burton je ale proste neco jedinecnyho a silenyho dohromady. Nolan mel daleko lepsi moznosti po technicke strance, takze tezko soudit kdo je lepsi, protoze kazdej ma neco.
    K tomu zajimavy clanek o relativni realnosti batmana:
    http://www.asistentka.cz/node/15992

    ReplyDelete